logo   vakantiewoninghoofdplaat.nl   Rust & Ruimte contact   I   nl   de  
  home       woning       omgeving       beschikbaarheid       tarieven       reserveren    
     
 
 • omgeving_1
 • omgeving_2
 • omgeving_3
 • omgeving_4
 • omgeving_5
 • omgeving_6
 • omgeving_7
 • omgeving_8
 • omgeving_9
 • omgeving_10
 • omgeving_11
 • omgeving_12
 • omgeving_13
 • omgeving_14
 • omgeving_15
omgeving_11 omgeving_22 omgeving_33 omgeving_44 omgeving_55 omgeving_66 omgeving_77 omgeving_88 omgeving_99 omgeving_1010 omgeving_1111 omgeving_1212 omgeving_1313 omgeving_1414 omgeving_1515
 
     
   Omgeving    
   Hoofdplaat, genoemd naar het gelijknamige schor, dateert uit het einde van de 18e eeuw en was ooit een zelfstandige gemeente. Het is het jongste dorp van West Zeeuws-Vlaanderen en is tegenwoordig ingedeeld bij de gemeente Sluis. In 2008 vierde Hoofdplaat haar 230-jarige bestaan. Op het gebied van recreatie oefent Hoofdplaat een steeds grotere aantrekkingskracht uit, vooral op de mensen die hier komen voor het natuurschoon en de rust. Veel fietsers, wandelaars, sportvissers, (kite-) surfers, vogelaars en rustzoekers kiezen Hoofdplaat als uitvalsbasis. Ook als je bijvoorbeeld van skeeleren of nordic walking houdt zijn er goed geasfalteerde (wandel-) paden en polderwegen om mooie tochten te maken. Daarnaast biedt het West Zeeuws-Vlaamse land een zeer hoge dichtheid aan uitstekende (sterren) restaurants voor de culinaire fijnproever. Verder liggen historische steden als Sluis, Hulst, Damme, Gent en Brugge op slechts een steenworp afstand. Maar ook Antwerpen, Middelburg, Vlissingen en de Deltawerken zijn prima bereikbaar voor een gezellige uitstap. Kortom, Hoofdplaat: de perfecte plek om het Zeeuwse en Vlaamse land te ontdekken!


't Ommetje

Op 100 meter van het huis ligt een zandstrand, waar het zomers goed toeven is en u van een mooie zonsondergang kunt genieten. Bij de dijk bevindt zich een trapveldje met enkele klim- en klautertoestellen en een picknick plaats. Het kweldergebied achter Hoofdplaat is één van de zeldzame plekken in ons land waar zeekraal groeit. Op afstand kunt u vele grote en kleinere schepen zien passeren richting de Antwerpse haven of de Noordzee. Vanaf het informatiepunt bovenop de dijk kunt u in de zomerperiode met de vaste kijker regelmatig zeehonden op de zandplaten zien luieren. Ook kunt u tal van vogels observeren in het vogelrust- en natuurgebied. Aan de overkant ziet u de skyline van Vlissingen. Verder kunt u er vissen vanaf de pier of het strand. Daarnaast kunt u heerlijke (strand-)wandelingen maken en genieten van de schoonste stranden van Nederland in de directe omgeving.

Buitendijks loopt een geasfalteerd fietspad, waarmee u van Terneuzen via Breskens helemaal tot aan de Belgische kust kunt fietsen. Vanaf Knokke kunt u met de kusttram verder afzakken langs alle Belgische kustplaatsen naar de Franse grens.

Binnendijks zijn er talrijke fietspaden en polderwegen waar u al fietsend of wandelend langs karakteristieke populierenlanen de rust kunt ervaren, die hier nog volop aanwezig is. 't Ommetje is een wandeling rond Hoofdplaat met een lengte van 5 à 6 km (circa 1 uur). Deze wandeling won de titel 'Mooiste ommetje van Zeeland' uitgeschreven door de Provincie en Stichting Landschapsbeheer Zeeland. Enkele kilometers buiten Hoofdplaat bevindt zich de Plaskreek met natuurgebied. Hengelaars kunnen hier hun hart ophalen. Het aantal natuurgebieden rondom Hoofdplaat neemt nog steeds toe en in de nabije omgeving liggen ook diverse mooi meanderende kreken en waterlopen. Kortom, een ideale omgeving om te fietsen, te wandelen, te vissen en te genieten van de rust die de natuur hier te bieden heeft.


'n Uitstapje

Hoofdplaat ligt 7 km van het vissersplaatsje Breskens aan de Noordzee, vanwaar u met het fiets-/voetveer over kunt steken naar Vlissingen. Van daar kunt u ondermeer gemakkelijk naar Middelburg, Veere, Domburg, de Oosterscheldekering en het Veerse Meer. Allen zeker de moeite van het bezoeken waard.

In de omgeving van Breskens is ondermeer een forellenkwekerij, een overdekt zwembad, midgetgolf, bowling, karting, kinderboerderij en panorama uitzichtpunt bij het strand. Bij de vissershaven kunt u een bezoek brengen aan de visafslag of het visserijmuseum en een lekker visje eten in een van de restaurants. Op geringe afstand van Hoofdplaat kunt u kaas-, schaap- en struisvogelboerderijen of een rozenkwekerij bezoeken. Daarnaast kunt u de omgeving bijvoorbeeld ook per solex gaan ontdekken.

Op 10 km afstand van Hoofdplaat richting Terneuzen ligt recreatiepark De Braakman. Hier kunt u o.a. zwemmen, vissen, varen en recreëren. Er is ook een natuur-/wandelgebied. Verder vindt u in Terneuzen nog een subtropisch golfslagbad en een indoor ski-piste. Daarnaast kunt u ook een bezoek brengen aan het Portaal van Vlaanderen en een rondvaart maken door dit sluizencomplex, over de Westerschelde of het Kanaal van Gent naar Terneuzen. Een bioscoop en theater zijn te vinden in Terneuzen en Oostburg.

In Hoofdplaat kunt u bij de warme bakker o.a. heerlijke broodjes, zeeuwse specialiteiten en levensmiddelen kopen. Voor de inwendige mens zijn een restaurant, snackbar en cafeetjes aanwezig. Meer winkels en grotere supermarkten vindt u in Breskens (ook 's zondags geopend), IJzendijke, Oostburg en Terneuzen.

In het centrum van IJzendijke en Groede heeft de tijd stilgestaan. Mooie oude pandjes en een dorpsplein bij de kerk. Langs de gehele West-Zeeuws-Vlaamse kust bevinden zich mooie zandstranden met strandpaviljoens bij Breskens, Groede, Nieuwvliet en Cadzand. Als u goed zoekt, is de kans groot dat u langs de kust ook haaietanden zult vinden. In Oostburg kunt u een partijtje golf spelen of vissen op forellen.

Culinair genieten kunt u bij diverse (sterren) restaurants in de directe omgeving van Hoofdplaat. Zo kunt u bij De Kromme Watergang in Hoofdplaat (Slijkplaat) genieten van een 2 sterren menu met lokale ingrediënten. Verder zijn bijvoorbeeld de restaurants Spetters in Breskens, La Trinité in Sluis of Pure-C BAD in Cadzand allen gewaardeerd met 1 ster. Daarnaast zijn er in de omgeving tal van goede restaurants te vinden om de inwendige mens te verwennen.

Natuurliefhebbers kunnen een uitstapje maken naar natuurgebied Het Zwin tussen Knokke en Cadzand of deelnemen aan een openbare excursie door het grootste brakwaterschor van Europa, Het Verdronken Land van Saeftinghe. Ook kunt u een heerlijke fietstocht of wandeling maken door verschillende natuurgebieden rondom Hoofdplaat en de Braakman. Zeker de moeite waard is 't Ommetje van Hoofdplaat.

In Aardenburg en Sluis vindt u verder nog veel historie en cultuur, evenals in Middelburg, Brugge (tevens de chocoladehoofdstad) en Gent. Een dagtrip naar deze steden is zeker de moeite waard. Ook Antwerpen heeft veel te bieden op allerlei gebied. Deze steden zijn met de auto goed bereisbaar.


Zeeuws-Vlaanderen

Zeeland, een zee van ruimte. Zeeland, land van zee en strand. Zeeland met de schoonste stranden van Nederland. Zeeland, land van wonderschone natuur. Zeeland, land vol verrassing en heerlijke streekproducten.

Zeeuws-Vlaanderen, een land vol contrasten. Een land vol sfeer en Bourgondische gezelligheid, waar cultuur en traditie van dorpen en stadjes hand in hand gaan met zee- en strandplezier aan de kust. Het uitgestrekte duinengebied, met tal van wandel- en fietspaden is erg geliefd bij sportieve recreanten. Het Vlaamse in Zeeuws-Vlaamse ervaar je direct in de gemoedelijkheid, de gastvrijheid en de goede neus voor culinair genieten. Zeeuws-Vlaanderen, de poort tot Vlaanderen met historische steden, de Vlaamse Ardennen en Noord-Frankrijk.


Kom het zelf ontdekken!

EVENEMENTEN KALENDER
(een kleine selectie)
___________________________

het gehele jaar te bezoeken
 Natuurgebied Het Zwin
___________________________

2 wekelijkse
ontdekkingstocht door
 'Het Verdronken
Land van Saeftinghe'

___________________________

elke 2e zondag v/d maand
Boekenmarkt, Damme
___________________________

februari
Brugs Bier Festival
___________________________

maart
Zwinstedenloop, Sluis
___________________________
 april
Koningsdag
___________________________
mei
wandeltocht Rondje Sluis
___________________________

5 mei
Bevrijdingsfestival, Vlissingen
__________________________

mei
Oostende voor Anker
___________________________

mei
GraauwRock, Graauw
___________________________

juni
Jaarmarkt, Hulst
___________________________

1e zondag in juni
Brocant langs de Waterkant
___________________________

juni/juli
Concert at Sea, Brouwersdam
___________________________

laatste weekend juni
Havendagen, Terneuzen
___________________________

juni
Eenhoorntocht, Oostburg
___________________________
_
 eerste weekend juli
Hoofdplaatse Kermis
___________________________

juli
Zeeuwse Dag, Sluis
___________________________

juli
Gentse Feesten
___________________________
juli
Kneistival, Knokke-Heist
___________________________

augustus
Visserijfeesten Breskens
___________________________

augustus
Internationaal Vuurwerkfestival
Knokke-Heist
___________________________

augustus
Vestingdagen, Hulst
___________________________

augustus-september
Zeeland Nazomerfestival
___________________________

september
Film by the Sea, Vlissingen
___________________________

september
Jacob Catstocht, Groede
___________________________

oktober
Festival van Zeeuws-Vlaanderen
___________________________

oktober
Bevrijdingswandeltocht
Cadzand - Breskens - Cadzand
___________________________

februari
Chocolade Festival, Brugge
___________________________

november
Canadese bevrijdingsmars
Hoofdplaat - Knokke
 
       
   vakantiewoninghoofdplaat.nl links Rust-aan-de-Kust  
   route
contact
algemene voorwaarden+Privacy


Copyright © Familie Luijks
VVV Zeeland
Zeeland vakantie
gemeente Sluis
Hoofdplaat.com
Zeeuws-Vlaanderen
Westerscheldetunnel
4-sterren
7 personen


roken niet toegestaan